Tartă cu prune  și cremă pâtissière

INGREDIENTE:

  • Aluat:
  • 250 g făină fină,
  • 125 g unt,
  • 1 ou mare,
  • 4 linguri de lapte,
  • un vârf de sare,
  • o jumătate de linguriță de scorțișoară.
  • Crema:
  • 250 ml lapte,
  • o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră,
  • 3 gălbenușuri,
  • 50 g zahăr,
  • 2,5 linguri de făină de cartofi,
  • 2 lingurițe de unt.
  • În plus:
  • 350–400 g prune,
  • zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

Aluatul: mixăm toate ingredientele pentru aluat timp de cca. 30 s., adică, până în momentul în care se formează o bilă. Apoi o lăsăm la frigider min. 30 minute, apoi o punem în formă (neapărat metalică, nu ceramică sau de silicon) înțepăm, învelim cu folie și punem deasupra o pungă cu fasole și dăm la cuptor timp de 15 minute la 180–200°C.

Cremă pâtissière: fierbem laptele cu scorțișoara, apoi strecurăm. Separat, batem ouăle cu zahărul și făina de cartofi, iar după obținerea unei compoziții omogene adăugăm peste ea încet laptele fierbinte, bătând continuu. Turnăm conținutul bine amestecat al bolului în oală și încălzim la foc mic amestecând continuu – cel mai bine cu un tel – până se îngroașă compoziția. Dăm deoparte și adăugăm untul, apoi amestecăm bine. Încălzim cuptorul până la temperatura 180°C. Pe baza coaptă, răcită așezăm crema pâtissière răcită, apoi prunele, cu partea tăiată în sus. Apăsăm ușor și dăm la cuptorul încins timp de cca. 15 minute. În timpul coacerii, crema va crește în sus, apoi va cădea ușor.

Product added to wishlist