Rață pe risotto de arpacaș  cu sos de căpșune

INGREDIENTE:

  • 2 bucăți de piept de rață, fiecare a cca. 300 g,
  • câteva felii de ananas grill.
  • Marinata:
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • (doar partea exterioară de coajă),
  • sucul stors dintr-o jumătate de portocală,
  • 1 cățel mic de usturoi tocat,
  • 1 ceapă șalotă mică tocată,
  • 1 linguriță rasă cu ghimbir ras,
  • ½ pahar (125 ml) vin roșu.
  • Risotto:
  • 1 cană de arpacaș,
  • cca. 2 pahare de lapte,
  • sare,
  • piper,
  • o lingură de iaurt natural,
  • o lingură de unt.
  • Sos de căpșune:
  • 1 lingură de oțet balsamic,
  • 2 linguri de gem de căpșune
  • foarte dulce,
  • sare,
  • piper negru proaspăt măcinat,
  • zahăr,
  • 3-4 căpșune coapte mari.

MOD DE PREPARARE:

Spălăm pieptul de rață și îl tamponăm cu hârtie de bucătărie. Crestăm pielea pe diagonală, în romburi. Ungem cu coaja de portocală, apoi cu usturoi, ceapa șalotă și ghimbirul. Punem în vas cu sucul de portocală și vinul roșu, apoi lăsăm min. 1 oră la rece. Scurgem bine filéurile de rață și dăm deoparte marinata. Turnăm marinata într-o cratiță, adăugăm oțet balsamic și fierbem la foc mic timp de cca. 10 minute sau până când scade la jumătate. Adăugăm gemul de căpșune, potrivim cu sare și piper proaspăt măcinat. Lăsăm la gătit și scurgem printr-o sită, aruncând bucățile de ceapă și usturoi. Turnăm marinata înapoi în cratiță și o fierbem până se îngroașă sosul.
La final luăm de pe foc și mixăm cu căpșunele proaspete. Scurgem încă o dată prin sită, eventual potrivim cu puțin zahăr.

Așezăm pieptul de rață cu pielea în partea de jos pe grătarul grillului foarte bine încins și lăsăm pe grill timp de cca. 5 minute, până pielea se rumenește, iar excesul de grăsime se topește. Apoi întoarcem pieptul pe cealaltă parte și lăsăm pe grill încă 5 minute. Reducem puterea grillului și lăsăm rața pe grill încă cca. 10 minute pe fiecare parte (7 minute acoperit - dacă avem capac pentru grill). Așezăm pe farfurie pieptul de pui și după 3 minute îl tăiem felii. Îl așezăm pe ananasul la grill, turnăm sosul de căpșune cald și ornăm cu căpșune proaspete. Servim cu arpacașul fiert, dres cu iaurt și unt.

Product added to wishlist